MoreProfit haal(t) meer resultaat uit gedrag!

Coachen op effectief leiderschap

Coachen op effectief leiderschap. Effectieve leiders formuleren realistische, inspirerende en geaccepteerde doelen en motiveren anderen om gezamenlijk aan deze doelstellingen te werken. Leidinggeven is niet het corrigeren op de norm, maar het faciliteren van zelfstandigheid, zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid.

De vier factoren van goed leiderschap

Competent leiderschap zorgt voor goede resultaten. Welke factoren hebben de grootste invloed op effectief en efficiënt leiderschap?
De volgende vier factoren hebben een grote invloed op de kwaliteit van leidinggeven.

Leiderschap en probleemoplossend vermogen

Missie: leiderschap en besluitvorming. Probleemoplossend denken gaat vooraf aan besluitvorming. Het is van belang, dat een manager of leider bewust is van de lange- en kortetermijnoplossingen. Een goed ontwikkelde dilemmasensitiviteit is een dan ook een essentieel onderdeel voor gedegen besluitvorming.

Leiderschap en resultaat

Visie: de gedachten voorafgaand aan besluitvorming. Visionair zijn is mooi, maar een leider wordt vooral afgerekend op de behaalde resultaten. Een goede leider of manager is daarom niet alleen een visionair, maar kijkt ook naar de groei en hoe hij het bedrijfsproces efficiënter en effectiever kan maken. Een competente leider is doelgericht en bewust van tijd, geld en energie.

Leiderschap en luisteren

Openstaan voor Ideeën. Anderen serieus nemen is een kwaliteit, die belangrijk is bij leidinggeven. De manager of leider heeft altijd informatie en meningen van anderen nodig. Dit helpt hem bij het uitzetten van de koers, het waarnemen van trends en het inschatten van de markt. Een goed leider stimuleert de medewerkers om te komen met innovatieve ideeën en informatie. Een competente leider bezit sociale en communicatieve vaardigheden om te kunnen verbinden met anderen.

Leiderschap en faciliteren

Faciliteren van de juiste omgevingsfactoren. Een goede manager of leider faciliteert in zekerheid, veiligheid en vrijheid. Het belang van goed leiderschap is het faciliteren van een werkklimaat waarin geen angst heerst of dreiging van buitenaf aanwezig is. Een goed leider slaagt erin om anderen te laten groeien en boven zichzelf uit te laten stijgen. Dit doet hij door oprechte interesse te tonen in medewerkers waardoor een vertrouwensband ontstaat.

Heb je vragen of wil je meer weten over coachen en leiderschap.