MoreProfit haal(t) meer resultaat uit gedrag!

De goede coach, de juiste coach vinden...

Als je op zoek bent naar een coach waar moet je dan eigenlijk op letten? Hoe selecteer je eigenlijk een kwalitatief goede coach die bij jouw leer- en ontwikkelvraag past?

In Nederland zijn namelijk ca. 60.000 mensen actief onder de noemer coach. Zoeken in Google levert miljoenen hits en is hopeloos als je niet weet wat voor coach je nodig hebt. Een coach vind je niet met zoekwoorden maar met de goede vragen. Bij deze veel succes dus gewenst met je zoektocht in de jungle van coaches! Om je op weg te helpen hebben we tips geselecteerd om voor jou de juiste coach te vinden. Allereerst moet je nadenken waarom je eigenlijk een coach zoekt. Is de coachvraag werkgerelateerd, betreft de vraag jouw persoonlijk welzijn of gaat het om jouw psychologische gezondheid? Waar moet je eigenlijk op moet letten om een goede coach voor jezelf te vinden?

Meer informatie

Zie ook onze tarieven.
Heeft u een vraag of wilt u vrijblijvend meer informatie ontvangen? 
Vul dan uw contactgegevens in.
Wij zullen per email binnen 48 uur op uw vraag reageren.

 COACHEN EN DE 3 SMAKEN

Een goede coach vinden (of een therapeut nodig?)

Naar een coach ga je met persoonlijke of zakelijke leer- en ontwikkelvragen. Een goede coach geeft je reflectie en inzicht in je persoonlijk welzijn of zakelijk functioneren. Met problemen en of psychologische gezondheidsvraagstukken ga je naar een therapeut of psycholoog en niet naar een coach.

De juiste coach selecteren

Belangrijk in je selectie! Een goede coach praat je geen problemen aan en geeft je ook geen ongevraagde adviezen. Zijn problemen zijn nooit gelijk aan jouw probleem, dus de oplossingen die voor de coach werken hoeven niet voor jou te werken. De beste oplossingen zijn de oplossingen die de coachee (jij, dus) zelf bedenkt.

Een coach mag natuurlijk wel adviezen geven, maar alleen als hier uitdrukkelijk om wordt gevraagd. Ook mag de coach ideeën of oplossingen aandragen als de persoon in kwestie er zelf niet meer uitkomt of benieuwd is naar de mening van de coach. Maar het is niet de bedoeling dat de coach ongevraagd zijn mening geeft of je problemen aanpraat ten bate van eigen commercieel gewin.

COACHING: LEER & ONTWIKKELVRAGEN

Werkgerelateerde coaching

Profileert de coach met een procesmatige aanpak en goed omlijnd kader, dan heb je veelal te maken met een zakelijke coach. Een zakelijke coach zal zich meer rationeel en doelmatig profileren. De coach geeft reflectie en inzicht in de efficiëntie en effectiviteit van communiceren en handelen m.b.t. werkgerelateerde doelstellingen. Een zakelijke coach heeft zowel kennis van gedrag als van bedrijfsmatige modellen.

 Zakelijke vragen:

- Ik wil mijn leiderschap verder ontwikkelen?
- Hoe bouw ik nog beter aan zekerheid en vertrouwen?
- Hoe kan ik nog beter mijn mensen aan mij binden?

Coaching voor persoonlijk welzijn

Een coach op persoonlijk vlak zal zich vaak meer beschouwend en aan de menskant profileren. Persoonlijke groei van de persoon zonder de bemoeienis van zakelijke taken en doelstellingen. Deze coach is beschouwend vanuit een persoonlijke hulpvraag en profileert zich vooral aan menskant.

Welzijnsvragen:

- Ik ben vroeger gepest en heb hier nog altijd last van.
- Ik ben teleurgesteld in mijn ouders en dit draag ik nog altijd met mij mee.

Coaches leggen dus de nadruk op verschillende dingen.

Zakelijke coach

• Leiderschap
• Verantwoordelijkheid
• Zelfstandigheid
• Functioneren
• Presteren
• Zakelijk
• Werkomgeving
• Doelstellingen
• Team
• Supervisie

Persoonlijke coaching

• Gevoel
• Mens
• Assertiviteit
• Relaties
• Geluk
• Begrip
• Balans
• (Zelf)vertrouwen
• (Levens)beschouwelijk
• Spiritueel
• (Rouw)verwerking

COACHEN EN PROBLEMEN

Het verschil tussen een coach en psycholoog

De grens tussen coachen en therapie is erg dun. Veel coaches hebben geen erkenning als therapeut of psycholoog. Coach en psycholoog zijn geen beschermde titel. Het werk van een coach, therapeut of psycholoog verschilt voor de leek wellicht niet zo veel. Er is een simpel onderscheid: Naar een psycholoog ga je met een probleem, naar een coach als je jezelf persoonlijk wilt ontwikkelen. Een coach draagt d.m.v. reflectie en inzicht bij aan leren en ontwikkelen. Een psycholoog helpt je met een probleem.

In Nederland is de titel psycholoog niet beschermd. Om de universitair opgeleide psycholoog te beschermen heeft het Nederlands Instituut Psychologen (NIP) hiervoor een speciale titel aangesteld; Psycholoog NIP. Dat betekent dat deze psychologen een universitaire master in Psychologie moeten hebben afgerond én minimaal 1 jaar praktijkervaring hebben. Een psycholoog verleent diensten aan cliënten die te maken hebben met geestelijke gezondheidsproblemen en levensvraagstukken zoals overlijden, relatieproblemen, huiselijk geweld en seksueel misbruik. Ze bieden ook counseling voor geestelijke gezondheidsproblemen zoals eetstoornissen, posttraumatische stressstoornissen en psychose om de cliënten te helpen zich te herstellen en tot gezond gedrag te komen.

COACHEN EN ANTWOORDEN

Een goede coach werkt methodisch en net als een psycholoog vanuit een psychologisch valide grondslag. Een goede coach werkt dus niet aan jouw probleem, maar vanuit een zakelijk- of welzijnsuitgangspunt aan jouw persoonlijke leer- en ontwikkelvragen. Heb je een zakelijke of persoonlijke leervraag of een probleem? Hopelijk heb je meer inzicht gekregen hoe je naar je eigen coachvraag kunt kijken. Nu kun je dus beginnen met het vinden van de juiste deskundige. Veel succes!