Skip to main content

Van Marketing naar Sales: Een Gedetailleerde Handleiding

Het gat overbruggen tussen marketing en sales in een organisatie kan een uitdagende taak zijn. Het behelst meer dan alleen het volgen van resultaten en meten van successen. Een gestructureerd en effectief salesproces is de sleutel tot het overbruggen van deze kloof.

In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende fases van het salesproces, van suspect tot ambassadeur, en geven we waardevolle tips over hoe je deze fases kunt optimaliseren om uiteindelijk de beste resultaten voor je bedrijf te bereiken.

De Fases van het Salesproces

Het salesproces bestaat uit verschillende fases die elkaar volgen. Het proces begint bij een ‘suspect’ en eindigt bij de creatie van ambassadeurs voor je bedrijf.

  • Suspect

Dit is de beginfase waarbij er sprake is van een potentieel vermoeden van productafzet. Je hebt nog geen contact gehad met de suspect, maar door data-analyse en klantprofielen heb je al een idee van wie deze suspect zou kunnen zijn.

  • Prospect

Op dit punt heb je al kennis gemaakt met de prospect en zie je mogelijkheden voor een samenwerking.

  • Klantgesprek

Deze fase draait om communicatie en het identificeren van de behoeften van de prospect. Het doel is om de prospect te converteren naar een klant.

  • Onderhandeling

Nadat de behoeften van de prospect zijn geïdentificeerd, bied je een eerste offerte aan. Tijdens deze fase vindt ook de onderhandeling plaats.

  • Closen

Als de offerte is geaccepteerd en de onderhandelingen zijn afgerond, volgt de bevestiging van de opdracht.

  • Klanten

Zodra de opdracht is bevestigd, start de dienstverlening en wordt de klant officieel een klant.

  • Relatiebeheer

Dit is de fase waarin je de relatie met de klant onderhoudt en verder uitbouwt.

  • Ambassadeursprogramma’s

Dit is het einddoel van elk salesproces, waarbij tevreden klanten als ambassadeurs fungeren en bijdragen aan het succes van je bedrijf.

Deze fases vormen de basis van het salesproces. Het doorlopen van deze stappen helpt je om suspects te converteren naar prospects, prospects naar klanten, en klanten naar ambassadeurs van je bedrijf.

Het Optimaliseren van de Sales Proces Fases

Nu we de fases van het salesproces hebben vastgesteld, is het tijd om te kijken hoe we deze kunnen optimaliseren.

1. Suspect

In deze fase is het belangrijk om data-analyse en klantprofielontwikkeling in te zetten om je suspects beter te identificeren. Dit helpt je om gerichte acties uit te voeren en effectief te communiceren met je suspects.

2. Prospect

Het verdiepen van de relatie met je prospects staat centraal in deze fase. Je kunt relevante content en waarde bieden die aansluiten bij de behoeften en interesses van je prospects om de relatie te versterken.

3. Klantgesprek

Tijdens deze fase is het belangrijk om goed te luisteren en de behoeften van de prospect te begrijpen. Hier draait het niet om het verkopen van je product, maar om het aanbieden van een oplossing voor de behoefte van de prospect.

5. Onderhandeling

Transparantie en flexibiliteit zijn belangrijk tijdens de onderhandelingsfase. Je dient een eerlijke prijs voor je dienst of product te bepalen en bereid te zijn om te onderhandelen over de voorwaarden.

6. Closen

De kunst van het closen is essentieel in elk salesproces. Het gaat erom ervoor te zorgen dat de prospect zich comfortabel voelt bij de deal en overtuigd is van de waarde van je product of dienst.

7. Klanten

Tijdens deze fase is het cruciaal om een uitstekende klantenservice te bieden. Het gaat erom de verwachtingen van de klant te overtreffen en hen het gevoel te geven dat ze gewaardeerd worden.

8. Relatiebeheer

In deze fase is het belangrijk om een langetermijnrelatie met de klant op te bouwen. Dit kan onder meer worden bereikt door regelmatige follow-ups, het tonen van waardering en het bieden van waardevolle inzichten en adviezen.

9. Ambassadeursprogramma’s

Dit is de ultieme doelstelling van elk salesproces. Het gaat erom klanten zodanig tevreden te stellen dat ze bereid zijn om je bedrijf aan te bevelen bij anderen. Dit kan worden bereikt door tevredenheidsonderzoeken, getuigenissen en verwijzingsprogramma’s.

Conclusie

Door een helder inzicht in de verschillende fases van het salesproces en het optimaliseren van elke fase, kunnen bedrijven niet alleen nieuwe klanten aantrekken, maar ook langdurige relaties opbouwen en zelfs klanten omzetten in ambassadeurs.

Bij MoreProfit bieden we trainingen aan die commerciële directeuren en directeuren kunnen helpen bij het opzetten van een effectief en efficiënt salesproces. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Meer weten? Klik hier voor een terugbelverzoek

Sleutelwoorden: salesproces, marketing, software, omzetgroei, loyaliteitsprogramma’s, ambassadeursprogramma’s, cross sell, up sell, klanten, productafname, beursbezoek, offerte, klant, leverancier, dienstverlening, verkoop, kapitaalgoederen, ambassadeurs, verkopen, marketing, relaties, offerte, sales, closen, onderhandelen, prijsstelling, doelgroep, suspect, prospect,