Skip to main content

Een assessment geeft inzicht in verkoopgedrag

Met een de inzet van een assessment krijg je inzicht in het verkoopgedrag en de prestaties van jouw team, maar ook in de verkooptypen die het beste bij jouw organisatie passen.

Assessment afnemen bij een verkoper

Als sales manager weet je hoe belangrijk het is om het juiste verkoopteam te hebben. Het is de spil van het bedrijf, en als de verkopers niet goed presteren kan het hele bedrijf daaronder lijden. Maar hoe weet je welke verkoper het beste past bij de organisatie en het type verkoop dat nodig is? Een assessment kan uitkomst bieden. Onze assessment maakt gebruik van het Hexaco gedragsmodel om de verkooptypen van jouw team in kaart te brengen. Hierbij worden vijf persoonlijkheidseigenschappen gemeten:

  • Honesty-Humility
  • Emotionality (stressbestendig)
  • Extraversion
  • Agreeableness
  • Conscientiousness

Deze eigenschappen bepalen welk type verkoper het beste past bij de organisatie en het type verkoop dat nodig is. Op basis van de scores op deze eigenschappen, wordt het volgende vastgesteld:

  • Verkopers met een hoge score op Openness to Experience worden gekenmerkt als Consulting Sales, ideaal voor complexe verkoopvraagstukken.
  • Verkopers met een hoge score op Conscientiousness zijn het meest geschikt voor Product Sales, waarbij de nadruk ligt op de verkoop van specifieke producten.
  • Verkopers met een hoge score op Agreeableness zijn geschikt voor Relation Sales, waarbij het opbouwen van relaties met klanten centraal staat.
  • Verkopers met een hoge score op Extraversion zijn het meest geschikt voor New Business Sales, waarbij het aanbrengen van nieuwe klanten de focus heeft.

Waarom een assessment afnemen

Maar waarom zou je een assessment laten uitvoeren voor je verkoopteam? Ten eerste vermindert het aanzienlijk de kans op een mismatch tussen verkoper en de verkooprol. Het kan ook helpen om eventuele zwakke punten in het verkoopproces te identificeren en om de prestaties van het team te verbeteren. Met onze assessment krijg je dus niet alleen inzicht in het verkoopgedrag en de prestaties van jouw team, maar ook in de verkooptypen die het beste bij jouw organisatie passen.

Een assessment kan een mismatch voorkomen

Een assessment kan helpen om de verkooptypen van het team in kaart te brengen op basis van persoonlijkheidseigenschappen. Het gebruik van een assessment vermindert de kans op een mismatch tussen verkoper en verkooprol en kan helpen om de prestaties van het team te verbeteren. Neem contact op met ons om te ontdekken hoe wij jouw verkooporganisatie kunnen verbeteren.

Sleutelwoorden: assessment, verkoper, verkooptype, verkoopteam, verkoopproces, verkoopprestaties, team, verkopers

 

Leave a Reply