Skip to main content

Assessment afnemen bij een verkoper: Het vinden van het beste verkoopteam voor jouw organisatie

 

Als sales manager begrijp je als geen ander hoe cruciaal het is om het juiste verkoopteam te hebben. Het vormt de kern van het bedrijf en wanneer de verkopers niet goed presteren, kan dit een negatieve invloed hebben op het hele bedrijf. Maar hoe bepaal je nu welke verkoper het beste past bij de organisatie en het gewenste type verkoop? Een assessment kan hierbij uitkomst bieden. Ons geavanceerde assessment maakt gebruik van het Hexaco gedragsmodel om de verkooptypen binnen jouw team in kaart te brengen. Hierbij worden vijf belangrijke persoonlijkheidseigenschappen gemeten.

Het Hexaco gedragsmodel: De sleutel tot het juiste verkoopteam

Het Hexaco model is een uitgebreid persoonlijkheidsmodel dat vijf dimensies omvat: Honesty-Humility (eerlijkheid en bescheidenheid), Emotionality (stressbestendigheid), Extraversion (extraversie), Agreeableness (vriendelijkheid) en Conscientiousness (gewetensvolheid). Deze dimensies spelen een cruciale rol bij het bepalen van het verkooptype dat het beste aansluit bij jouw organisatie en het gewenste type verkoper. Op basis van de scores op deze dimensies, kunnen we het volgende vaststellen:

Assessment, verkoper, directeur, directie, accountmanager, salesmanager, testen, verkoop, sollicitant, sollicitatieConsulting Sales: Voor complexe verkoopvraagstukken

Verkopers met een hoge score op Openness to Experience worden gekenmerkt als Consulting Sales, ideaal voor complexe verkoopvraagstukken.

Directie coaching, coachen directeur, coachen directie, coaching directie, coachen directieteam, coaching directieteamProduct Sales: Gericht op eenvoudige producten

Verkopers met een hoge score op “Conscientiousness” zijn bij uitstek geschikt voor Product Sales. Hier ligt de nadruk op de verkoop van specifieke producten, waarbij nauwkeurigheid, betrouwbaarheid en gedetailleerde productkennis essentieel zijn.

Directie coaching, coachen directeur, coachen directie, coaching directie, coachen directieteam, coaching directieteamRelation Sales: Het opbouwen van sterke klantrelaties

Verkopers met een hoge score op “Agreeableness” zijn uitermate geschikt voor Relation Sales. Deze verkopers leggen de focus op het opbouwen van sterke klantrelaties en hechten veel waarde aan respectvolle en harmonieuze interacties met klanten.

Directie coaching, coachen directeur, coachen directie, coaching directie, coachen directieteam, coaching directieteamNew Business Sales: Gericht op het binnenhalen van nieuwe klanten

Verkopers die hoog scoren op “Extraversion” zijn het meest geschikt voor New Business Sales. Zij blinken uit in het aantrekken en overtuigen van nieuwe klanten, waarbij energie, enthousiasme en assertiviteit een belangrijke rol spelen.

Waarom een assessment afnemen?

Nu rijst de vraag: waarom zou je een assessment laten uitvoeren voor jouw verkoopteam? Ten eerste vermindert het aanzienlijk de kans op een mismatch tussen de verkoper en de verkooprol. Door de juiste persoon op de juiste plaats te positioneren, kun je de effectiviteit en efficiëntie van het verkoopteam maximaliseren. Daarnaast kan een assessment helpen bij het identificeren van eventuele zwakke punten in het verkoopproces en het verbeteren van de prestaties van het team als geheel.

Ons assessment biedt niet alleen inzicht in het verkoopgedrag en de prestaties van jouw team, maar ook in de verkooptypen die het beste passen bij jouw organisatie. Door middel van grondige analyse en evaluatie van de persoonlijkheidskenmerken van individuele verkopers, kunnen we gerichte aanbevelingen doen om de samenstelling van het team te optimaliseren en de verkoopresultaten te verbeteren.

Voorkom een mismatch en verbeter de prestaties van jouw verkoopteam

Een assessment kan van onschatbare waarde zijn om de verkooptypen binnen jouw team nauwkeurig in kaart te brengen op basis van persoonlijkheidseigenschappen. Door gebruik te maken van een assessment, minimaliseer je het risico op een mismatch tussen verkoper en verkooprol, en kun je de prestaties van het team aanzienlijk verbeteren.

Meer informatie over sales assessments

Heb je vragen of ben je geïnteresseerd in onze expertise? Klik op terugbelverzoek en ontdek hoe wij jouw verkooporganisatie naar een hoger niveau kunnen tillen.

Sleutelwoorden: assessment, verkoper, verkooptype, verkoopteam, verkoopproces, verkoopprestaties, team, verkopers

Leave a Reply